Parabel

De dochter van Animo, die ooit tweede werd in de Grote Prijs van Amsterdam, bleek  niet meer drachtig te krijgen op de reguliere wijze. Na winning van eicellen bij haar werd een geschikte eicel geïnsemineerd met één zaadcel van Cumano (v. Cassini I). De wereldkampioen van 2006 staat bekend als erkend vererver, maar is zo goed als onvruchtbaar. Er werd zelfs nog nooit een veulen geboren uit diepvriessperma van hem.  Via ICSI bleek dit dus wel mogelijk.

Voor meer info over nakomelingen van Parabel belt u met: Cees Klaver (+31 651446161),
We Did It Z is de naam van het 1e Ned ICSI merrie veulen, haar moeder is de achttienjarige merrie Parabel van Cees Klaver. De dochter van Animo, die ooit tweede werd in de Grote Prijs van Amsterdam, bleek vorig jaar niet drachtig te krijgen op de reguliere wijze. Na winning van eicellen bij haar werd een geschikte eicel geïnsemineerd met één zaadcel van Cumano (v. Cassini I). De wereldkampioen van 2006 staat bekend als erkend vererver, maar is zo goed als onvruchtbaar. Er werd zelfs nog nooit een veulen geboren uit diepvriessperma van hem.  Via ICSI bleek dit dus wel mogelijk Cumano is zowel in de sport als fokkerij een fenomeen. Hij is wereldkampioen, vice-europees kampioen, won de prestigieuze grote prijs van Calgary en Lummen, nam twee maal deel aan de Olympische spelen, eindigde 3e in de Grote Prijs van Aken… In de fokkerij heeft hij ondanks een zeer beperkte productie reeds een heel aantal sportpaarden op Grand Prix niveau. We Did It Z is verkocht in 2015 op de  Prinsjesdagveiling te Ermelo voor € 32.000 euro.

Animo is de vader van Parabel, in 1982 geboren als zoon van Alme Z uit de merrie Irene (Amor). De bruine springhengst was één van de grootste springpaardenverervers binnen het KWPN. Animo werd als tweejarige ontdekt door Gert-Jan van Olst.  Na het deelnemen aan de hengstencompetitie werd de hengst voor korte tijd naar Engeland gestuurd voor training bij Rob Hoekstra. Animo werd in 1991 verkocht aan de in Engeland gesitueerde Noorse springruiter Morten Aasen als mogelijk talent voor de Olympische Spelen. De combinatie kwam een jaar later inderdaad aan start tijdens dit evenement in Barcelona. Animo heeft zeer bekende nakomelingen voortgebracht, waaronder Andiamo Z en Romantico La Silla, Animo’s Hallo, Monacoen de Select Sale-hengst: Revenge W.

Ahorn (v. Nimmerdor) is de grootvader van Parabel .De veel te vroeg aan de fokkerij ontvallen preferente hengst Ahorn stond en staat aan de top van de fokkerij, zowel in Nederland als ver daarbuiten. Goedgekeurd voor bijna alle stamboeken, vererfde hij naast keurings-kampioenen als Haciënde (Ned. Kampioen), Helena (Europees Kampioen) en Korenbloem (reserve Europees kampioen), ook vele internationale springpaarden als Jeremy, Icamorka, Dublin, Iron, Ivor, V&L Chanel, Ihorn, Gambit, Australia 2000, High Valley Z, Eurocommerce Geneve, High Five, Feizal, etc. Allemaal sportpaarden die Ahorn zijn naam nog lang gestalte zal geven. In de fokkerij zullen zijn dochters en goedgekeurde zonen zoals: Hattrick, Matterhorn en Ohorn, nog veel van zich laten horen.

Amor (v. Herrscher)is de overgrootvader van Parabel.  De hengst Amor die  als driejarige , toen nog Heros geheten, geïmporteerd uit Holstein. Dit werd gedaan door J.K. Wiersma, die in Duitsland hengsten zocht die Nederland konden helpen in de tijd van de omvorming naar rijpaard. Amor behaalde hier het certificaat landbouwrijpaard en werd aanvankelijk ter dekking gesteld in Noord-Holland. In 1969 werd hij aangekocht door Johan Venderbosch, die onlosmakelijk verbonden is met het succesverhaal van Amor. De karaktervolle hengst bleef bij hengstenstation De Radstake staan tot zijn dood in 1990. Een jaar eerder was daar een bronzen standbeeld van hem onthuld, dat werd gemaakt met hulp van de stichting ‘Amor in brons’. Hele grote aantallen internationale sportpaarden heeft Amor niet gebracht maar hij fokte wel onmiskenbare eigenschappen door zoals veel beweging, looplust, hardheid en voldoende vermogen op de sprong. Amor was zelf een echt karakterpaard en dat fokte hij ook door, ook in indirecte lijn. Hij gaf zowel internationale spring- als dressuurpaarden. In 1967 kreeg de Holsteiner het keurpredicaat bij het KWPN, een jaar later werd hij al preferent.

Voor meer info over Parabel en de gebruikte Grand Prix Hengsten belt u met Cees Klaver +31651446161

 

Categoriëen

Archief

Translate »