Big Star Gouden Individuele medaille Rio 2016

Big Star – Nick Skelton – Gouden Individuele medaille 19-8-2016 Rio

  • De zevende Olympische Spelen van Nick Skelton (58) hebben hem zojuist zeer verdiend de gouden plak opgeleverd.
  • Zijn paard Big Star, lang uit de running geweest met blessures, ging per ronde beter springen.
  • Hoogtepunt was de barragerit uit het boekje, waarin het fokproduct van Cees Klaver met grote galopsprongen de Zweed Peder Fredricson met All In naar het zilver verwees.
  • Fine Lady 5 maakte met Eric Lamaze in de barrage haar eerste fout.
  • De 48-jarige Canadees mag het brons ophalen. Jeroen Dubbeldam en Zenith werden zevende, door op 0,02 seconde de barrage mis te lopen.
  • Klik hier naar Rio 2016 Gold Moments en Klik hier voor link naar de story van Nick Skelton

Hieronder het vraaggesprek Cees Klaver met de hoofredacteur van de paardenkrant en horses Dirk Willem Rosie

“Ik ga haast nooit op vakantie”, zegt Cees Klaver als hij in de pauze van de finale om de Olympische medailles hoog op de tribune van het ruiterstadion het koele windje opzoekt.
“Maar dit is wel heel speciaal.”

De voormalige KWPN-fokker van het jaar is hofleverancier van deze hippische Olympische Spelen. Logisch dat hij met zijn familie de halve wereld over is gereisd om zijn fokproducten Big Star, Taloubet K Z en Taloubet Darco aan het werk te zien.

Genieten

“En dan nog twee stuks in de finale, dat is toch ongekend! Maar we blijven er heel rustig onder. Ik geniet alleen maar als mijn fokproducten binnen komen. Ze blijven nul of maken een fout. Dat is het hele leven.”

Maar meent Cees Klaver dat nou werkelijk, kookt hij in de Braziliaanse zon niet van trots? “Nee, dat valt best mee. Natuurlijk gebeurt er wel wat met je, als het paard dat je hebt gefokt z’n ronde moet springen. Dan rijd je toch een beetje mee. Net als bij de Nederlandse ruiters. Die gun ik het net zo.”

Geweldig, een eer

Maar wat voor gevoel geeft dat dan om Big Star of Taloubet in de finale fenomenaal aan het werk te zien?
“Geweldig, fijn, een eer. Hoewel, ik blijf wel rustig zitten hoor.”

“Kijk, het is een soort ketting. Ik was het eerste schakeltje. Maar na mij is er nog heel veel gebeurd. Daar is geld aan te pas gekomen, training, management, rijkunst. Ik ben wel selectief met het vinden van de juiste koper, je fokproducten moeten wel de kans krijgen. In het begin kun je als fokker dus ietsje sturen, daarna moet het meelopen en moet je dus ook een beetje geluk hebben.”

Geen gokken

Heeft Cees Klaver nu definitief bewezen dat fokken geen gokken is? “Een bepaalde filosofie zit er wel achter ja. Maar om nou te zeggen: leg even aan de mensen uit hoe je het moet doen… Dat vind ik lastig. Ik heb wel mijn opvattingen over bloedvoering en een bepaalde scherpte.”

“Ik houd niet van volbloed, maar wel van veel bloed. En dan met een nuchtere bovenkamer. Instelling. Dat hebben we hier van de week wel weer gemerkt. Koude paarden houden het niet vol. En die topjockey erop die koel blijft. Het is een spelletje waarbij alles net in elkaar valt.”

Slagroom op de taart

“Van je hobby je vak en je brood maken is geweldig en dan is dit hier in Rio de slagroom op de taart.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl / meer info op de website van stal klaver